Tuesday, February 28, 2012

Perbaiki bacaan Al-Qur'an dengan mendengar berulangkali dan mengulangi bacaan tersebut sendiri

Assalamu'alaikum anak2 semua serta para pembaca yang dikasihi

Disini Pak Su Man ingin berkongsi website utk membantu perbaiki bacaan Al-Qur'an dengan cara dengar berulangkali dan mengulangi bacaan tersebut sendiri. Sebagai tambahan untuk memperelokan sebutan dan bacaan, elok juga sekiranya para pembaca yg dikasihi dapat sediakan dan refer pada Al-Qur'an Tajweed sambil mendengar bacaan dari website ini. Qur'an tak bertanda tajweed pon boleh juga. Maka dapatlah kita menanda tempat-tempat waqaf dan sebaginya. Disamping usaha2 ini, berguru dengan guru tajweed amatlah penting sekali untuk menambah lagi kemahiran bacaan dan sebutan huruf.

Website ini, dapat membantu dan membolehkan kita
- membuat pilihan surah, serta membuat pilihan untuk mendengar bacaan setiap ayat berulangkali.
- kita juga boleh memilih mana2 ayat dari mana2 surah
- kita juga boleh membuat carian bab-bab hukum mengenai topic2 yang kita mahu.

Insyaallah, semuga usaha kita untuk memperbaiki bacaan Al-Qur'an secara tartil, diberkati Allah SWT (Tartil, maknanya: mengelokkan bacaan huruf-huruf al-Qur'an dengan terang dan teratur, mengenal tempat2 waqaf secara betul sesuai dgn hukum-hakam tajwid dan bacaan tidak secara terburu-buru)

Ini website tersebut, dan dibawah ini, saya juga cuba untuk memberi guideline secara ringkas utk manafaat bersama.
http://www.islamicity.com/QuranSearch/?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Apabila website ini di buka, akan dipaparkan menu utama. Cara menggunakna website ini sangat mudah sekali.

RUANG SEBELAH KANAN:

Petak "Chapter index"
- click utk pilih surah. Boleh juga pilih bahasa utk terjemahan, click didalam petak "Translation to display". kemudian click "go" untuk kesurah tersebut
- surah akan dipaparkan.
- Utk mendengar bacaan, ada 3 nama qari; Basit, Hussari, Minshawi. Click atas mana2 nama, dan bacaan akan kedengaran

Petak "Verse Search"
- Petak ini membolehkan kita cari surah yg perlu, contoh.. type 3:24 didalam petak, pilih bahasa terjemahan, dan click "Go".Ayat yg dipilih akan dipaparkan.
- Click diatas mana2 nama qari utk mendengar bacaan.


RUANG SEBELAH KIRI:

Petak "Word Search"
- pilih bahasa yg hendak diguna pakai sebagai keyword, boleh pilih didalam petak English ka atau malay ka
- kalau bahasa melayu dipilih, maka kena lah type (Contoh) "neraka", maka akan dipaparkan semua surah yg berkaitan dgn keyword tersebut. Dan setrusnya kalau english telah dipilih, maka kenalah type keyword didalam bahasa english juga.

Petak "Phonetic Search"
- didalam petak ini, kalau kita tahu bunyi dan sebutan ayat, contoh "walayauduhu", kita type saja didalam petak ini seperti bacaan didalam bahasa rumi. apabila kita tekan enter atau click go, maka application ini akan matchkan bunyi phonetic dan memaparkan semua ayat dari surah2 yg berkaitan dengan sebutan "walayauduhu"
- kalau nak dengar bacaan, sama seperti diatas juga, click lah diatas mana2 nama qari.

Petak "Topic search"
- kalau kita nak tau mengenai bab2 hukum yg berkaitan dengan (contoh) haji atau death, atau zakat, maka type didalam petak dan click go atau tekan enter.
- atau pun, klau tak pasti nak type apa tapi nak refer kepada surah dan ayat tentang hukum haji, sila lihat "Topic Index"(dibawah petak topic search), yg memaparkan huruf dar A hingga ke Z, click pada hurf H (utk carian Haji), huruf D (utk carian tentang Death) dan seterusnya mengikut pilihan anda.

Selamat mencuba!

Wassalam

(Ya Allah, aku mohon keredaan dan keampunanMu, rahmat dan belas kasihanMu keatas semua guru2ku yang telah memberiku ilmu yang bermanafaat. Permudahkan lah urusan mereka untuk terus mengajar dan mambantu kami yang memerlukan ilmu. Aku juga mohon kebaikan didunia dan diakhirat keatas mereka ya Allah, ameen)

Monday, November 07, 2011

Dosa-Dosa Orang Yang Meninggalkan Sembahyang

Saturday, June 25, 2011

Alhamdulillah....teknik membaca & menghafal Al-Quran dengan mudah!!

Assalamu'alaikum para sahabat semua.....
Something very interesting that was sent to me, sharing with all of you.

"Tentu ramai yang ingin tahu cara termudah untuk FAHAMI 'big picture' Al-Quran & HAFAZ surah idaman SEKALIGUS... tak kira sesibuk manapun anda,'start' menghafaz seperti 'pro' sekarang!"
Complete package hanya RM45.00 sahaja!!
Marilah kita imarahkan rumah masing2 dengan membaca Al-Quran.....setiap hari.... realisasi dengan kaedah mudah ini.....

Klik disini untuk ketahuinya lebih lanjut.
http://www.kaedahjibril.com/index.php?ref=abdrahman200

Wassalam.
- Pak Su Man

Thursday, February 24, 2011

IBU MITHALI : A true story - MUST READ!

Assalamu'alaikum anak2ku serta saudara2ku.
Semalam Pak Su Man terima email bersama cerita yang menyentuh perasaan ini...
Agak panjang coretannya.....tapi bacalah, insyaallah, perasaan kamu juga akan tersentuh ....

Pak Su Man nak berkongsi cerita ni, semuga dapat memberi peringatan buat kita semua, betapa murninya pengorbanan setiap wanita yang dipanggil ibu/mak/mama....


IBU MITHALI - OLEH NORHASHIMAH HASHIM

PENERIMA ketiga berjalan perlahan-lahan turun dari pentas. Di
lehernya, telah terkalung pingat "Ibu Misali". Tangan kanannya
menggenggam erat satu sampul dan segulung sijil. Tangan kirinya pula
memegang beberapa hadiah iringan. Anaknya setia melangkah di sisi.

"Sekarang ...," suara pengacara majlis bergema kembali, "Tibalah kita
kepada penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir. Penerima ini
agak lain daripada yang lain dan sungguh istimewa. Untuk itu,
dipersilakan Puan Afifah Rashid naik ke pentas bersama- sama Cik
Nurul Humairah, untuk tampil memperkenalkan ibunya. Dipersilakan. "

Mataku tercari-cari pasangan ibu dan anak yang bakal mengambil tempat
itu. Di barisan penonton paling hadapan, aku dapati seorang anak
gadis berkulit hitam manis dan bertubuh tinggi lampai, sedang
berusaha memujuk seorang wanita dalam lingkungan usia 60-an untuk
bangun.

Aneh, kenapa ibu yang seorang ini nampaknya begitu keberatan untuk
naik ke pentas? Kenapa dia tidak seperti tiga orang penerima
sebelumnya, yang kelihatan begitu bangga menapak naik ke pentas,
sebaik sahaja mereka dijemput?*

* Hampir lima minit kemudian, barulah tampak si anak gadis yang memakai
sepasang kebarung bertanah ungu dan berbunga merah jambu serta
bertudung ungu kosong, bersusah payah memimpin ibunya naik ke pentas.

Ibu itu pun menduduki kerusi yang telah diduduki oleh tiga orang
penerima sebelumnya. Anak gadis itu kemudiannya beredar ke pembesar
suara. Dia beralih pandang kepada ibunya yang hanya tunduk memerhati
lantai pentas.

'Pelik sungguh ibu yang seorang ini. Lagaknya bukan lagak orang yang
akan menerima anugerah. Dia tak ubah seperti seorang pesalah yang
sedang menanti hukuman. Duduknya serba tak kena. Sekejap beralih ke
kanan, sekejap berpusing ke kiri. Tangannya menggentel-gentel baju
kurung biru muda yang dipakainya.'

Dehem si anak dalam pembesar suara membuat aku sedikit tersentak.
Tumpuanku yang sekian lama terhala ke pentas, aku alihkan pada buku
notaku. Aku menconteng-conteng helaian yang masih putih bersih itu
untuk memastikan penku dalam keadaan yang baik. Kemudian, aku
memeriksa kameraku. Filemnya masih ada. Baterinya masih dapat
bertahan.

Sempat juga aku mengerling rakan-rakan wartawan dari syarikat akhbar
dan majalah lain yang duduk di kiri kananku. Nampaknya, pen sudah
berada dalam tangan masing-masing. Mata mereka sudah terarah kepada
ibu di atas pentas dan anak yang sudah pun memulakan bicaranya dengan
bismillah dan, memberi salam.

Aku tersenyum dan mengangguk kepada rakan- rakan wartawan yang duduk
semeja denganku. Tetapi, senyuman dan anggukanku sudah tidak sempat
mereka balas. Aku lantas mengemaskan dudukku mencari posisi yang
paling selesa.

"Pertama sekali, saya ingin memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah,
kerana dengan izin-Nyalah saya dan, mak berada dalam majlis yang
gilang-gemilang ini. Seterusnya, saya ingin merakamkan penghargaan
saya kepada pihak penganjur yang telah mempertimbangkan mak saya
sebagai, salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini."

Suasana menjadi sunyi. Hadirin memberi tumpuan sepenuhnya kepada
percakapan gadis itu.

"Sebetulnya, ketika saya kecil, saya memang membenci mak. Darjah
kebencian itu meningkat setelah saya mendapat tahu Puan Afifah
hanyalah mak angkat saya. Pada masa yang sama, saya merasakan sayalah
anak yang paling malang , disisihkan oleh ibu sendiri, dan
diperhambakan pula oleh mak angkat untuk membantu menjaga anak-anak
kandungnya"

"Membantu menjaga anak- anak kandungnya? Mungkin, persoalan itu
sedang pergi balik dalam benak tuan-tuan dan puan-puan sekarang.
Persoalan itu pasti akan terjawab sebentar lagi, apakala saya
mempertontonkan rakaman video yang memaparkan kehidupan anakanak
kandung mak. Sebelum itu, saya harus menegaskan bahawa anak-anak yang
bakal hadirin lihat nanti bukan terdiri daripada doktor, peguam,
jurutera, pensyarah, ahli perniagaan, pemimpin masyarakat, dan guru,
seperti mana anak ketiga-tiga "Ibu Misali" yang baru menerima
anugerah sebentar tadi."
Suara hadirin yang kehairanan mula kedengaran.

"Inilah dia abang-abang dan kakak- kakak saya!" suara hadirin semakin
kedengaran. Mereka tidak dapat membendung rasa kekaguman.*

* "Yang mengeluarkan berbagai-bagai bunyi itu, Abang Long. Yang sedang
merangkak ke sana ke mari itu, ialah Kak Ngah. Yang sedang mengesot
ke ruang tamu itu, ialah Abang Alang. Yang sedang berjalan sambil
berpaut pada dinding itu, ialah Kak Anjang. Yang sedang berjalan
jatuh dari dapur ke dalam bilik itu, ialah Abang Andak."

"Seperti yang tuan-tuan dan puan-puan saksikan, tahap kecacatan
fizikal dan mental abangabang dan, kakak-kakak saya tidak sama.
Daripada yang tidak boleh bercakap dan bergerak langsung, seperti
bayi yang baru lahir hinggalah kepada yang boleh berjalan jatuh dan,
bercakap pelat-pelat, seperti budak berumur satu atau, dua tahun."
Hadirin yang sebentar tadi bingit suaranya kini terdiam kembali.
Mereka menonton video yang sedang ditayangkan itu dengan khusyuknya.

"Untuk pengetahuan semua, abang-abang dan kakak-kakak saya, telah
menjangkau usia 20-an dan, 30-an. Namun, meskipun telah dilatih
dengan sungguh-sungguh, mereka masih belum pandai mengurus makan
minum dan berak kencing mereka sendiri. Lihatlah betapa sukarnya mak
hendak melayan makan dan, pakai mereka."
"Sewaktu saya berusia enam atau, tujuh tahun, saya sering mencemburui
abang-abang, dan kakak-kakak kerana mereka, mendapat perhatian
istimewa daripada mak. Saya iri hati melihat mak memandikan mereka.
Saya sakit hati melihat mak menyuap mereka. Sedang saya disuruh buat
semua itu sendiri."

"Mirah dah besar, kan ? Mirah dah boleh uruskan diri Mirah sendiri,
kan ?" Lembut nada suara mak tiap kali dia memujuk saya. Namun,
kelembutan itu telah menyemarakkan api radang saya

"Tapi, mak tak adil!" Saya kerap membentak. "Mak buat segalagalanya
untuk kakak- kakak dan abang- abang. Kalau untuk Mirah, mak selalu
berkira!"*

* "Mirah, abang-abang dan kakak-kakak Mirah tidak secerdas Mirah.
Mereka cacat!" Berkali-kali mak menegaskan kepada saya. "Sebab itulah
mak terpaksa membantu mereka."

"Mereka cacat apa, mak?" Saya membeliakkan mata kepada mak. "Semua
anggota mereka cukup. Kaki dan tangan mereka tidak kudung. Mata
mereka tidak buta. Yang betulnya, mereka malas, mak!"

"Mirah ... Mirah belum faham, sayang." Suara mak akan menjadi sayu
tiap kali dia mempertahankan kakak-kakak dan abang-abang saya.
Tetapi, kesayuan itu tidak pernah mengundang rasa simpati saya.

"Apabila difikirkan kembali, saya merasakan tindakan saya itu terlalu
bodoh. Abang-abang dan kakak-kakak tak pernah kacau saya. Mak pun
cuma sekali-sekala saja meminta bantuan saya menyuapkan mereka makan
atau menukar kain lampin mereka. Itu pun saya tidak pernah ikhlas
menolong.
Saya akan merungut tidak henti-henti sepanjang masa saya melakukan
itu. Jika makanan yang saya suap tumpah atau jika abang-abang dan
kakak-kakak terkencing atas tangan saya, ketika saya sedang menyalin
kain lampin mereka, tangan saya ringan saja mencubit atau menampar
mereka. Saya tahu mereka tidak pandai mengadu perbuatan jahat saya
kepada mak. Ketika itu, memang saya langsung tidak punya rasa hormat
kepada abang-abang dan kakak-kakak. Kepada saya, kehadiran mereka
menyusahkan hidup saya."*

* "Hantarlah abang-abang dan kakak-kakak ke rumah kebajikan, mak." Saya
pernah mengusulkan kepada mak, ketika saya berusia sepuluh tahun.
"Lepas itu, mak dan ayah boleh hidup senang-lenang macam mak dan ayah
orang lain. Mirah pun takkan rasa terganggu lagi."

"Mereka anak-anak mak, Mirah. Jadi, maklah yang patut jaga mereka,
bukan petugas-petugas di rumah kebajikan." Begitu reaksi mak setiap
kali saya mencadangkan hal itu.

"Saya langsung tidak menghormati, apatah lagi mengagumi pendirian
mak.
Mak memang sengaja menempah masalah. Mak tidak menghargai jalan
keluar yang telah sedia terentang di hadapannya."

"Rasa geram dan marah saya sampai ke puncaknya, semasa saya berusia
dua belas tahun. Pada hari itu, mak demam teruk hingga tidak dapat
bangun. Ayah terpaksa ambil cuti untuk membawa mak ke klinik. Lalu,
saya ditinggalkan untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak di rumah.
Sebelum meninggalkan rumah, biarpun dalam keadaan yang lemah,
berkali-kali mak sempat berpesan kepada saya, agar jangan lupa
memberi abang-abang dan kakak-kakak makan, dan menukar kain lampin
mereka."
Suasana dewan terus sunyi. Hadirin masih khusyuk mendengar cerita
gadis itu.

Itulah kali pertama saya ditinggalkan bersama-sama abang-abang dan
kakak-kakak, selama lebih kurang lima jam. Jangka masa itu cukup
menyeksakan. Kebetulan pada hari itu, abang-abang dan kakak-kakak
benar-benar mencabar kesabaran saya. Entah mengapa Abang Long enggan
makan. Jenuh saya mendesaknya. Abang Alang dan Kak Ngah pula asyik
mencirit saja. Letih saya menukar kain lampin mereka. Abang Andak
pula, asyik main air ketika saya memandikannya. Basah lencun baju
saya dibuatnya. Kak Anjang pula, asyik sepahkan nasi dan tumpahkan
air.
Penat saya membersihkannya. "

"Apabila mak dan ayah pulang, saya sudah seperti kain buruk, tubuh
saya lunyai. Saya sudah tidak berupaya melihat muka mak dan ayah.
Saya terus melarikan diri ke rumah ibu kandung saya, yang terletak di
sebelah rumah mak. Begitulah lazimnya. Apabila fikiran saya terlalu
kacau, saya akan ke rumah ibu untuk mencari ketenangan."

"Ibu!" Saya menerpa masuk lalu memeluk ibu. "Kenapa ibu bagi Mirah
kepada mak? Kalau ya pun ibu tidak suka Mirah, bagilah Mirah pada
orang lain yang lebih menyayangi Mirah, bukan mak."

"Mirah!" Ibu merangkul saya. " Kan dah berkali-kali ibu tegaskan yang
ibu bagi Mirah kepada mak bukan kerana ibu tak sayang Mirah."

"Lazimnya ibu akan membuka kembali lipatan sejarah hidupnya apabila
situasi itu berlaku. Ibu ialah kakak mak. Ibu sakit teruk setelah
melahirkan saya. Selama berbulan-bulan ibu terlantar di hospital, mak
yang telah menjaga saya. Setelah ibu sembuh, ibu dapat lihat sendiri
betapa gembiranya mak dapat menjaga seorang anak normal.

Justeru, ibu tidak sampai hati hendak memisahkan kami."

"Ibu telah berasa betapa nikmatnya menjaga tujuh orang anak yang
pintar dan cerdas. Jadi, biarlah nikmat itu turut dirasakan oleh mak
pula dengan menjaga Mirah. Lagipun, dengan menyerahkan Mirah kepada
mak, ibu masih dapat melihat Mirah membesar di hadapan mata ibu,
walaupun Mirah tinggal bersama-sama mak. Dari pemerhatian ibu, ibu
rasa, mak lebih menyayangi Mirah berbanding dengan anak anaknya yang
lain."

"Sayang apa? Ibu tahu tak yang rumah tu macam neraka bagi Mirah? Ibu
tahu tak yang Mirah ni tak ubah seperti hamba di rumah tu?"

"Jangan besar-besarkan perkara yang kecil, Mirah. Ibu tahu
sekali-sekala saja mak membebankan Mirah dengan kerja-kerja rumah dan
tugas menjaga abang-abang dan kakak-kakak Mirah. Itu pun Mirah buat
tidak sesungguh hati. Nasi mentahlah, lauk hanguslah, abang-abang,
dan kakak-kakak kena lempanglah."

"Mak adu semua kepada ibu, Ya?" Saya masih mahu berkeras meskipun
saya tahu saya bersalah.

"Mak jarang-jarang mengadu keburukan Mirah kepada ibu. Ibu sendiri
yang kerap mengintai Mirah dan melihat bagaimana Mirah melaksanakan
suruhan mak."

"Saya tunduk. Saya sudah tidak sanggup menentang mata ibu."

"Ibu malu, Mirah. Ibu mengharapkan kehadiran Mirah di rumah mak kau
itu dapat meringankan penderitaan mak.

Tetapi, ternyata kehadiran Mirah di rumah itu menambahkan beban mak."

"Saya benar-benar rasa terpukul oleh kata-kata ibu."*

* "Ibu rasa, apa yang telah mak beri kepada Mirah, jauh lebih baik
daripada apa yang diberi kepada anak-anaknya sendiri. Mirah dapat ke
sekolah. Kakak-kakak dan abang-abang Mirah hanya duduk di rumah.
Mirah dapat banyak pakaian cantik. Sedang anak-anak mak yang lain
pakaiannya itu-itulah juga. Setiap kali Mirah berjaya dalam
peperiksaan, mak sungguh gembira. Dia akan meminta ibu tolong menjaga
abang-abang dan kakak-kakak kerana dia nak lihat Mirah terima
hadiah."

"Saya tidak sanggup mendengar kata-kata ibu selanjutnya, bukan kerana
saya tidak mengakui kesalahan saya, tetapi kerana saya benar-benar
malu."

"Saya meninggalkan rumah ibu bukan kerana berasa tersisih daripada
ibu kandung sendiri, atau berasa kecewa sebab tidak mendapat
pembelaan yang diharap- harapkan. Saya meninggalkan rumah ibu dengan
kesedaran baru." "Sesampainya saya ke rumah tempat saya berteduh
selama ini,saya dapati mak yang belum sembuh betul sedang melayan
kerenah abang-abang dan kakak-kakak dengan penuh sabar. Saya terus
menghilangkan diri ke dalam bilik kerana saya dihantui oleh rasa
bersalah. Di dalam bilik, saya terus resah-gelisah. "

"Mirah," panggilan lembut mak seiring dengan bunyi ketukan di pintu
bilik saya. "Mirah."

"Saya cepat-cepat naik ke atas katil dan memejam mata, pura-pura
tidur."*

* "Sejurus kemudian, terdengar bunyi pintu bilik saya dibuka. "Mirah
dah tidur rupa-rupanya! Kesian. Tentu Mirah letih menjaga abang-abang
dan kakak- kakak semasa mak, ke klinik siang tadi. Maafkan mak,
sayang. Mak tahu Mirah masih terlalu muda untuk memikul beban seberat
itu. Tapi, keadaan benar- benar terdesak pagi tadi, Mirah. Mak janji,
lain kali mak tak akan kacau Mirah lagi. Mak akan meminta ibu atau
orang lain menjaga abang- abang dan kakak-kakak kalau mak terpaksa
tinggalkan rumah"

Sepanjang mak berkata-kata itu, tangan mak terus mengusap-usap dahi
saya. Suara mak tersekat-sekat. Saya terlalu ingin membuka mata dan
menatap wajah mak ketika itu.

"Mirah, mak tahu Mirah tak bahagia tinggal bersama-sama mak."

Suatu titisan air mata gugur di atas dahi saya. Kemudian, setitik
lagi gugur di atas pipi saya. Selepas itu, titisan-titisan itu kian
rancak gugur menimpa serata muka dan leher saya.

"Walau apa pun tanggapan Mirah kepada mak, bagi mak, Mirah adalah
segala-galanya. Mirah telah menceriakan suasana dalam rumah ini.
Mirah telah menyebabkan mak berasakan hidup ini kembali berharga.
Mirah telah. .."

"Mak!" Saya lantas bangun lalu memeluk mak. Kemudian, tiada kata-kata
yang lahir antara kami. Yang kedengaran hanyalah bunyi sedu-sedan dan
esak tangis.

Peristiwa pada hari itu dan, pada malamnya telah mengubah pandangan
saya terhadap mak, abang-abang dan kakak-kakak. Saya mula merenung
dan menilai keringat mak. Saya mula dapat menerima keadaan kakak-
kakak dan abang- abang serta belajar menghormati dan, menyayangi
mereka.*

* Keadaan dewan menjadi begitu sunyi seperti tidak berpenghuni sejak
gadis itu berbicara.

Setelah meraih kejayaan cemerlang dalam peperiksaan penilaian darjah
lima , saya telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat
menengah, di sebuah sekolah berasrama penuh. Saya telah menolak
tawaran tersebut.

"Kenapa Mirah tolak tawaran itu?"

"Bukankah di sekolah berasrama penuh itu Mirah boleh belajar dengan
sempurna?"

"Betul tu, Mirah. Di sana nanti Mirah tak akan berdepan dengan
gangguan daripada abang-abang dan kakak-kakak! "

"Mirah tak menyesal ke, kemudian hari nanti?"

Bertubi-tubi mak dan ayah menyoal. Mata mereka tidak berkelip-kelip
memandang saya.

"Mak, ayah." Saya menatap wajah kedua-dua insan itu silih berganti.
"Mirah ingin terus tinggal di rumah ini. Mirah ingin terus berdamping
dengan mak, ayah, abang-abang dan kakak-kakak. "

"Tapi, boleh ke Mirah buat ulang kaji di rumah? Pelajaran di sekolah
menengah itu, bukannya senang." Mak masih meragui keupayaan saya.

"Insya-Allah, mak. Mirah rasa, Mirah dapat mengekalkan prestasi Mirah
semasa di sekolah menengah nanti," balas saya penuh yakin.

Mak dan ayah kehabisan kata-kata. Mulut mereka terlopong. Mata mereka
terus memanah muka saya. Garis-garis kesangsian masih terpamer pada
wajah mereka. Sikap mak dan ayah itu telah menguatkan azam saya untuk
terus menjadi pelajar cemerlang, di samping menjadi anak dan adik
yang baik.*

* Selama di sekolah menengah, mak sedapat mungkin cuba membebaskan saya
daripada kerjakerja memasak dan mengemas rumah, serta tugas menjaga
makan pakai abang-abang dan kakak-kakak kerana takut pelajaran saya
terganggu. Sebaliknya saya lebih kerap menawarkan diri untuk
membantu, lantaran didorong oleh rasa tanggungjawab dan timbang rasa.

Gadis yang bernama Nurul Humairah itu terus bercerita dengan penuh
semangat, apabila melihatkan hadirin di dalam dewan itu mendengar
ceritanya dengan penuh minat.

"Saya terpaksa juga meninggalkan rumah sewaktu saya melanjutkan
pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia . Di sana saya membuat
pengkhususan dalam bidang pendidikan khas. Bidang ini sengaja saya
pilih kerana saya ingin menabur bakti kepada segelintir pelajar yang
kurang bernasib baik. Di samping itu, pengetahuan yang telah saya
peroleh itu, dapat saya manfaatkan bersama untuk abang-abang dan
kakak-kakak. "

"Kini, telah setahun lebih saya mengharung suka duka, sebagai seorang
guru pendidikan khas di kampung saya sendiri. Saya harus
akui,segulung ijazah yang telah saya miliki tidak seberapa nilainya,
berbanding dengan mutiara-mutiara pengalaman yang telah mak kutip
sepanjang hayatnya."

"Sekarang, saya lebih ikhlas dan lebih bersedia untuk menjaga
abang-abang dan kakak-kakak. Pun begitu, hati ini sering tersentuh
apabila beberapa kali saya terdengar perbualan mak dan Ayah."

"Apa akan jadi kepada kelima-lima orang anak kita itu lepas kita tak
ada, bang?" suara mak diamuk pilu.

Ayah akan mengeluh, kemudian berkata, "Entahlah. Takkan kita nak
harapkan Mirah pula?"

"Mirah bukan anak kandung kita." Mak meningkah. "Kita tak boleh
salahkan dia kalau dia abaikan abang-abang dan kakak-kakaknya. "

"Mirah nak tegaskan di sini, mak, yang Mirah akan membela nasib
abang-abang dan, kakak-kakak lepas mak dan ayah tak ada. Ya, memang
mereka bukan saudara kandung Mirah. Tapi, tangan yang telah membelai
tubuh Mirah dan tubuh mereka adalah tangan yang sama. Tangan yang
telah menyuapkan Mirah dan mereka, juga tangan yang sama. Tangan yang
memandikan Mirah dan mereka, adalah tangan yang sama, tangan mak."

Kelihatan gadis yang berkebarung ungu, berbunga merah jambu itu,
tunduk sambil mengesat air matanya dengan sapu tangannya. Kebanyakan
hadirin, khususnya wanita turut mengesat air mata mereka.

Gadis itu menyambung bicaranya. Tiga bulan lalu, saya terbaca
mengenai pencalonan anugerah "Ibu Misali" dalam akhbar. Saya terus
mencalonkan mak, di luar pengetahuannya. Saya pasti, kalau mak tahu,
dia tidak akan merelakannya. Saya sendiri tidak yakin yang mak akan
terpilih untuk menerima anugerah ini, sebab anak- anak mak bukan
terdiri daripada orang-orang yang disanjung masyarakat, seperti
lazimnya anak- anak "Ibu Misali" yang lain.

"Lorong dan denai kehidupan yang orang-orang seperti mak lalui
mempunyai banyak duri dan, ranjau berbanding dengan ibu-ibu lain.
Betapa keimanan mak tidak tergugat biarpun berdepan dengan dugaan
yang sebegini hebat. Tiada rasa kesal. Tiada rasa putus asa. Tidak
ada salah-menyalahkan antara mak dan ayah."*

* "Maafkan Mirah sekali lagi, mak. Hingga ke saat- saat terakhir tadi,
mak masih tidak menyenangi tindakan Mirah mencalonkan mak, untuk
menerima anugerah ini. Mak merasakan diri mak terlalu kerdil
lebih-lebih lagi setelah mak mendengar pengisahan "Ibu Misali"
pertama, kedua dan ketiga. Berkali-kali mak tegaskan yang mak menjaga
anak-anak mak bukan kerana mahukan anugerah ini, tapi kerana
anak-anak adalah amanah Tuhan."

"Saya ingin jelaskan di sini bahawa saya mencalonkan mak untuk
anugerah ini, bukan dengan tujuan merayu simpati. Saya cuma berharap
kegigihan dan ketabahan mak akan dapat direnung oleh ibu-ibu lain,
terutama ibu-ibu muda yang senang-senang mendera dan mencampakkan
anak mereka yang cornel, segar-bugar serta sempurna fizikal dan,
mental."

"Sebagai pengakhir bicara, sekali lagi saya ingin merakam penghargaan
saya kepada pihak penganjur, kerana telah mempertimbangkan mak saya
sebagai salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini.
Semoga pemilihan mak ini akan memberi semangat baru kepada ibu-ibu
lain yang senasib dengan mak."

"Sekian, wassalamualaikum warahmatullah. "

Gadis itu beredar meninggalkan pembesar suara.

Penku telah lama terbaring. Buku notaku telah lunyai dek air mataku
sendiri. Bahuku dienjut-enjut oleh sedu- sedanku. Pandanganku menjadi
kabur. Dalam pandangan yang kabur-kabur itu, mataku silau oleh
pancaran cahaya kamera rakan semejaku. Aku segera mengangkat kameraku
dan menangkap gambar secara rambang tanpa mengetahui sudut mana atau,
apa sebenarnya yang telah menarik perhatian wartawan-wartanan lain.

'Bertenang. Kau di sini sebagai pemberita. Kau seharusnya berusaha
mendapat skop yang baik, bukan dihanyutkan oleh perasaan kau
sendiri.'
Terdengar pesanan satu suara dari dalam diriku.*

* Lantas, aku mengesat air mataku. Aku menyelak buku notaku mencari
helaian yang masih belum disentuh oleh air mataku. Aku capai penku
semula.

"Demikianlah kisah pelayaran seorang ibu di samudera kehidupan yang
tidak sunyi dari ombak dan badai. Sekarang, dijemput Yang Berbahagia
Puan Sri Salwa Najwa dengan diiringi oleh Pengerusi Jawatankuasa
Pemilihan "Ibu Misali" untuk menyampaikan anugerah "Ibu Misali" serta
beberapa hadiah iringan kepada Puan Afifah Rashid. Yang Berbahagia
Puan Sri dipersilakan. "

Nurul Humairah membantu maknya bangun. Kemudian, dia memimpin maknya
melangkah ke arah Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa. Lutut maknya
menggeletar. Namun begitu kerana dia tidak berdaya menahan
perasaannya dia terduduk kembali di atas kerusi.

Melihatkan itu, Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa sendiri datang
mendapatkan Puan Afifah, lalu mengalungkan pingat itu. Setelah itu,
beliau menyampaikan beberapa hadiah iringan. Air mata Puan Afifah
berladung.

Tepukan gemuruh bergema dari segenap penjuru dewan. Sejurus kemudian,
seorang demi seorang penerima anugerah "Ibu Misali" sebelumnya, naik
ke pentas bersalaman dan berpelukan dengan Puan Afifah. Bertambah
lebatlah hujan air mata penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir
itu.

Sunday, December 05, 2010

Bahawasanya Mati Ini Adalah Benar.......

Assalamu'alaikum anak-anak ku, dan saudara-saudaraku yang dirahmati Allah SWT.
Semuga ini memberi peringatan, kesedaran, dan perubahan yang mendalam kepada kita semua sewaktu kita masih hidup dan sebelum kita mati....

Talkinkan diri sendiri ....
...sebelum kita ditalkinkan.....


(Petikan dari Diari Muslimin 2011, 1432-1433H)
WAHAI SAYA BIN IBU SAYA
-----------------------

Wahai SAYA Bin IBU SAYA -
Wahai SAYA Bin IBU SAYA -
Wahai SAYA Bin IBU SAYA -

Hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah, yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini. Sekarang kamu menuju masuk ke negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah dan bahawasanya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA. Apabila datang kepada kamu dua malaikat yang serupa seperti kamu iaitu Munkar dan Nankir, maka janganlah berasa gentar dan takut. Janganlah kamu berduka cita dan risau serta janganlah kamu bersusah hati dan terkejut. Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA bahawasanya Munkar dan Nankir itu hamba Allah Ta'ala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Ta'ala. Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu.

Mereka berkata:
Siapakah Tuhan Kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah kiblat kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?


Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah. Biarlah tenang dan berhati-hati.

Hendaklah kamu jawab begini:
Allah Ta'ala Tuhanku.
Muhammad Nabik
Islam agamaku.
Baitullah itu kiblatku.


Semua orang Islam dan orang beriman adalah saudara aku. Kitab suci Al-Qur'an ikutanku, malahan solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku. Dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap, "La ila ha illallah Muhammaddur Rasulullah".

Wahai SAYA Bin IBU SAYA. Tetapkanlah hatimu. Inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di alam Barzakh sehingga sampai satu masa kelak. Kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul diPadang Mahsyar.

Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA. Bahawasnya mati ini adalah benar. Soalan malaikat Munkar dan Nankir didalam kubur ini adalah benar, Bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar. Berkumpul dan berhimpun diPadang Mahsyar adalah benar. Dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar. Minum di kolam air Nabi adalah benar. Ada Syurga dan Neraka adalah benar. Bahawasanya Hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang Maha Berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang didalam kubur.

Diakhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal pada kamu di sisi Allah Ta'ala. Semuga Tuhan akan memberi kesejahteraan kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Ta'ala menjinakan hati kamu yang liar dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

"YA Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak diseksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW. Subhana rabbika rabbil izzati amma yasifun wassalamun'alalmussalin walhamdulillahi rabbil alamin".

Setiap yang bernafas, pasti akan merasai mati, "Kullu nafsin zaa iqatul maut"

Firman Allah SWT didalam Surah al-A'sr(Maksudnya):
" Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaranm dan yang ingat-memperingati dengan kesabaran".

Sunday, November 28, 2010

Muslim girl’s guide for dealing with boys

Muslim girl’s guide for dealing with boys

Life is full of crazy obstacles, but the one that will probably bug you the most and always be getting in the way is the opposite gender. Here, from one sister to another, is a Muslim girl’s guide for how to deal with guys.


No Touching:
Muslims are forbidden to touch any non-Mahram person of the opposite gender (Mahram is your dad, brother, father-in-law, husband, grandfather, and your parents’ siblings). That means no patting on the back, no handshaking, no pushing, no shoving, no holding hands, and obviously no kissing and all that.


No Flirting:
Not even with Muslims. Flirting means that you’re saying or doing things on purpose that make the other person attracted to you. There’s no set criterion for what flirting is, but every girl knows what it is and how to do it.

Muslim women are supposed to be better than the kind of women who share their beauty with all men around her and who think they are worthy only if half the men they know are in love with them. A wise man once said, “Don’t start the mower unless you intend to cut the grass.” If you don’t want a guy’s advances, then don’t do anything to earn them. You really only want to marry one, good guy and spend the rest of your life with him. Chances are he won’t be the same dork you fluttered your eyelashes at in high school.


No Boyfriends:
As a Muslim, you know that having a boyfriend is Haraam because it leads to Zina – illegal sexual relationship. Allah expressly forbids romantic or sexual relationships outside of marriage. When people go against that rule, the society degenerates, people use and abuse each other, diseases spread and the sacredness of marriage as an institution is destroyed. It’s not right to date to get to know each other (that includes talking on the phone). In Islam, non-Mahram men and women aren’t allowed to be alone together.


No Boy-Friends:
The easiest way to ensure that you don’t end up falling in love with some guy before you’re ready to get married is to avoid making friends with boys. Of course, if you’re studying in a mixed school, you will have to interact with boys, but that doesn’t mean you should be best buds with them. Most relationships begin with friendships. Chances are you’re not ready for marriage and your parents won’t let you get married. Moreover, you’re still in school and your crush is not the sort of fellow you want to spend the rest of your life with, so just avoid being friends with him in the first place. It really is the best formula for saving yourself from needless temptation.

When you have to talk to boys in school, it’s best to maintain a distance. That means that you don’t confide in them and you don’t unnecessarily engage in needless conversations. Don’t joke around and never flirt. Yeah it may be a little hard, but we’re talking about your hereafter here. There are plenty of great girls all around who can be your friends and if you really think only a man will understand your problem, then talk to your brother, your father, or an uncle.


Be Disaffected:
That means that nothing a boy says will hit your nerves, make you blush, or get a reaction out of you. It also means that you are uninterested in what they do as well. Imagine yourself being in an airplane looking down at the scenery below. You’re not much interested in what’s going down there, because though it looks really nice, you’ll have to jump off the plane to really check it out. Likewise, the guy may look really nice, but to get him, you have to jump off the plane, i.e., commit spiritual suicide. Though the fall may be fun, you will eventually hit the ground and go “splat” on the Day of Judgment, or even sooner may be. It’s not worth the sin.


Remember that Allah is watching you always! Isn’t it being ungrateful to Allah’s favors? How dumb is it to take the eyes that Allah gave you and do things with them that He told you not to (like ogle at boys)? How much stupider is it that He can see you doing this, and you know it!

- Ambreen Juvale
"Permission is granted to circulate among private individuals and groups, to post on Internet sites and to publish in full text and subject title in not-for-profit publications"

Friday, March 26, 2010

Lessons From Life - The Pretty Lady

Once upon a time a big monk and a little monk were traveling together. They came to the bank of a river and found the bridge was damaged. They had to wade across the river. There was a pretty lady who was stuck at the damaged bridge and couldn't cross the river.

The big monk offered to carry her across the river on his back. The lady accepted. The little monk was shocked by the move of the big monk. 'How can big brother carry a lady when we are supposed to avoid all intimacy with females?' thought the little monk. But he kept quiet... The big monk carried the lady across the river and the small monk followed unhappily. When they crossed the river, the big monk let the lady down and they parted ways with her. All along the way for several miles, the little monk was very unhappy with the act of the big monk. He was making up all kinds of accusations about big monk in his head. This got him madder and madder. But he still kept quiet.. And the big monk had no inclination to explain his situation.

Finally, at a rest point many hours later, the little monk could not stand it any further, he burst out angrily at the big monk. 'How can you claim yourself a devout monk, when you seize the first opportunity to touch a female, especially when she is very pretty? All your teachings to me make you a big hypocrite The big monk looked surprised and said, 'I put down the pretty lady at the river bank many hours ago, how come you are still carrying her along?'

The Moral of The Story:
This very old Chinese Zen story reflects the thinking of many people today.
We encounter many unpleasant things in our life, they irritate us and they make
us angry. Sometimes, they cause us a lot of hurt, sometimes they cause us to be
bitter or jealous .. But like the little monk, we are not willing to let them go away.We keep on carrying the baggage of the 'pretty lady' with us.

We let them keep on coming back to hurt us, make us angry, make us bitter and cause us a lot of agony.

Why? Simply because we are not willing to put down or let go of the baggage of the 'pretty lady'.

We should let go of the pretty lady immediately after crossing the river.

This will immediately remove all our agonies.
There is no need to be further hurt by the unpleasant event after it is over.

Wednesday, January 20, 2010

Prophet Muhammad salAllaahu 'alayhi wassallam: His manners and disposition

"By the grace of Allah, you are gentle towards the people; if you had been stern and ill-tempered, they would have dispersed from round about you" (translation of Qur'an 3:159)

About himself the prophet (pbuh) said

"Allah has sent me as an apostle so that I may demonstrate perfection of character, refinement of manners and loftiness of deportment."
(Malik, Mawatta; Ahmed, Musnad; Mishkat)

---------------------------------------------------
Assalamu'alaikum to Muslim brothers & sisters, and greetings to all friends.

The above is the preamble of a greater topic, sent by a Facebook friend from "الله-Daily Reminders-الله". The topic is on:
Prophet Muhammad salAllaahu 'alayhi wassallam : His manners and disposition
source: from Athar Husain's Book "The Message of Mohammad"
[ www.AbdurRahman.org ]

I am humbled by the examples shown by Prophet Muhammad (Pbuh), by having this reproduce in my Blog, I hope to be reminded from time to time when I read it.

And If I am able to live, even by a small fraction of the examples shown by the Prophet (Pbuh), then it will be a big achievement for me in my quest to seek Allah understanding and acceptance of all He has commanded, through the life of our Prophet (Pbuh):

Prophet Muhammad salAllaahu 'alayhi wassallam: His manners and disposition
--------------------------------------------------------------------------
By nature he was gentle and kind hearted, always inclined to be gracious and to overlook the faults of others. Politeness and courtesy, compassion and tenderness, simplicity and humility, sympathy and sincerity were some of the keynotes of his character. In the cause of right and justice he could be resolute and severe but more often than not, his severity was tempered with generosity. He had charming manners which won him the affection of his followers and secured their devotion. Though virtual king of Arabia and an apostle of Allah, he never assumed an air of superiority. Not that he had to conceal any such vein by practice and artifice: with fear of Allah, sincere humility was ingrained in his heart. He used to say,

"I am a Prophet of Allah but I do not know what will be my end." (Bukhari, Sahih Bukhari, Chapter "Al-Janaiz")

In one of his sermons calculated to instill the fear of Allah and the day of reckoning in the hearts of men, he said,

"O people of Quraish be prepared for the hereafter, I cannot save you from the punishment of Allah; O Bani Abd Manaf, I cannot save you from Allah; O Abbas, son of Abdul Mutalib, I cannot protect you either; O Fatima, daughter of Muhammad, even you I cannot save." (Sahahin)

He used to pray,

"O Allah! I am but a man. If I hurt any one in any manner, then forgive me and do not punish me." (Ahmed, Musnad, Vol. 6 pg. 103)

He always received people with courtesy and showed respect to older people and stated:

"To honor an old man is to show respect to Allah."

He would not deny courtesy even to wicked persons. It is stated that a person came to his house and asked permission for admission. The prophet (pbuh) remarked that he was not a good person but might be admitted. When he came in and while he remained in the house, he was shown full courtesy. When he left Aiysha (ra) said,

"You did not think well of this man, but you treated him so well."

The prophet (pbuh) replied,

"He is a bad person in the sight of Allah who does not behave courteously and people shun his company bacause of his bad manners." (Bukhari, Sahih Bukhari)

He was always the first to greet another and would not withdraw his hand from a handshake till the other man withdrew his. If one wanted to say something in his ears, he would not turn away till one had finished (Abu Dawud, Tirmizi). He did not like people to get up for him and used to say,

"Let him who likes people to stand up in his honour, he should seek a place in hell." (Abu Dawud, Kitabul Adab, Muhammadi Press, Delhi).

He would himself, however, stand up when any dignitary came to him. He had stood up to receive the wet nurse who had reared him in infancy and had spread his own sheet for her. His foster brother was given similar treatment. He avoided sitting at a prominent place in a gathering, so much so that people coming in had difficulty in spotting him and had to ask which was the Prophet (pbuh). Quite frequently uncouth bedouins accosted him in their own gruff and impolite manner but he never took offence. (Abu Dawud Kitabul Atama).

He used to visit the poorest of ailing persons and exhorted all muslims to do likewise (Bukhari, Sahih Bukhari, Chapter "Attendance on ailing persons"). He would sit with the humblest of persons saying that righteousness alone was the criterion of one's superiority over another. He invariably invited people be they slaves, servants or the poorest believers, to partake with him of his scanty meals (Tirmizi, Sunan Tirmizi).

Whenever he visited a person he would first greet him and then take his permission to enter the house. He advised the people to follow this etiquette and not to get annoyed if anyone declined to give permission, for it was quite likely the person concerned was busy otherwise and did not mean any disrespect (Ibid).

There was no type of household work too low or too undignified for him. Aiysha (ra) has stated,

"He always joined in household work and would at times mend his clothes, repair his shoes and sweep the floor. He would milk, tether, and feed his animals and do the household shopping." (Qazi Iyaz: Shifa; Bukhari, Sahih Bukhari, Chapter: Kitabul Adab)

He would not hesitate to do the menial work of others, particularly of orphans and widows (Nasi, Darmi). Once when there was no male member in the house of the companion Kabab Bin Arat who had gone to the battlefield, he used to go to his house daily and milk his cattle for the inhabitants (Ibn Saad Vol. 6, p 213).
------------------------------------------

How beautiful were the examples of Prophet Muhammad (Pbuh).....!!

Today, I have made it a personal conviction to go through this daily reminder before I start my day, and I pray to Allah to give me the strength & guidance so that I may not forget. And if I do forget, please Allah, awaken me to the right path, for I am just Your servant who is imperfect. I have many imperfections, one of which is forgetfullness.

O Allah, I seek Your forgiveness for my parents, my parents-in-law, my teachers, my wife, my children, my siblings, my relatives, all my Muslim Brothers & Sisters, and I seek Your forgiveness for myself too...Ameeen.

Sunday, January 17, 2010

Why She Won't Wear Hijab! A Discussion by A.Q. Alidost

It all started when I tried to explain to a relative, the need for Muslim women to wear the hijab/tudung. I was of course having a difficult time facing a defensive brickwall....

Then suddenly, another friend, a European Muslim convert female, sent me this link:

http://www.islamtomorrow.com/articles/Hijab_she_wont_wear.asp
from the website, Islamtomorrow.

The article, provide a clear explanation & understanding why a Muslim woman must wear the hijab... It is educational....a must read for all Muslimin & Muslimah.

This Article, For Muslims & Non-Muslims - Harsh Questions, Real Answers!
May Allah bestow upon the person who created the above website, with good health & success in this life & there after, ameennn..!!


Title: A conversation for Muslim sisters
---------------------------------------


"I'm so tired."

"Tired of what?"

"Of all these people judging me."

"Who judged you?"

"Like that woman, every time I sit with her, she tells me to wear hijab."

"Oh, hijab and music! The mother of all topics!"

"Yeah! I listen to music without hijab…haha!"

"Maybe she was just giving you advice."

"I don't need her advice. I know my religion. Can`t she mind her own
business?"

"Maybe you misunderstood. She was just being nice."

"Keeping out of my business, that would be nice..."

"But it's her duty to encourage you do to good."

"Trust me. That was no encouragement. And what do you mean `good` ?"

"Well, wearing hijab, that would be a good thing to do."

"Says who?"

"It's in the Qur'an, isn't it?"

"Yes. She did quote me something."

"She said Surah Nur, and other places of the Qur'an."

"Yes, but it's not a big sin anyway. Helping people and praying is more
important."

"True. But big things start with small things."

"That's a good point, but what you wear is not important. What's important
is to have a good healthy heart."

"What you wear is not important?"

"That's what I said."

"Then why do you spend an hour every morning fixing up?"

"What do you mean?"

"You spend money on cosmetics, not to mention all the time you spend on
fixing your hair and low-carb dieting."


"So?"

"So, your appearance IS important."

"No. I said wearing hijab is not an important thing in religion."

"If it's not an important thing in religion, why is it mentioned in the Holy
Qur'an?"


"You know I can't follow all that's in Qur'an."

"You mean God tells you something to do, you disobey and then it's OK?"

"Yes. God is forgiving."

"God is forgiving to those who repent and do not repeat their mistakes."

"Says who?"

"Says the same book that tells you to cover."

"But I don't like hijab, it limits my freedom."

"But the lotions, lipsticks, mascara and other cosmetics set you free?!
What`s your definition of freedom anyway?"


"Freedom is in doing whatever you like to do."

"No. Freedom is in doing the right thing, not in doing whatever we wish to do."

"Look! I've seen so many people who don't wear hijab and are nice people, and so many who wear hijab and are bad people."

"So what? There are people who are nice to you but are alcoholic. Should we all be alcoholics? You made a stupid point."

"I don't want to be an extremist or a fanatic. I'm OK the way I am without hijab."

"Then you are a secular fanatic. An extremist in disobeying God."

"You don't get it, if I wear hijab, who would marry me?!"

"So all these people with hijab never get married?!"

"Okay! What if I get married and my husband doesn't like it? And wants me to remove it?"

"What if your husband wants you to go out with him on a bank robbery?!"

"That's irrelevant, bank robbery is a crime."

"Disobeying your Creator is not a crime?"

"But then who would hire me?"

"A company that respects people for who they are."

"Not after 9-11"

"Yes. After 9-11. Don't you know about Hanan who just got into med school?
And the other one, what was her name, the girl who always wore a white hijab…ummm…"


"Yasmeen?"

"Yes. Yasmeen. She just finished her MBA and is now interning for GE."

"Why do you reduce religion to a piece of cloth anyway?"

"Why do you reduce womanhood to high heals and lipstick colors?"

"You didn't answer my question."

"In fact, I did. Hijab is not just a piece of cloth. It is obeying God in a difficult environment. It is courage, faith in action, and true womanhood.
But your short sleeves, tight pants…"


"That's called `fashion`, you live in a cave or
something? First of all, hijab was founded by men who wanted to control
women."

"Really? I did not know men could control women by hijab."

"Yes. That's what it is."

"What about the women who fight their husbands to wear hijab? And women in France who are forced to remove their hijab by men? What do you say about that?"

"Well, that's different."

"What difference? The woman who asked you to wear hijab…she was a woman, right?"

"Right, but…"

"But fashions that are designed and promoted by male-dominated corporations, set you free? Men have no control on exposing women and using them as a commodity?! Give me a break!"

"Wait, let me finish, I was saying…"

"Saying what? You think that men control women by hijab?"

"Yes."

"Specifically how?"

"By telling women how and what to wear, dummy!"

"Doesn't TV, magazines and movies tell you what to wear, and how to be `attractive'?"

"Of course, it's fashion."

"Isn't that control? Pressuring you to wear what they want you to wear?"

[Silence]

"Not just controlling you, but also controlling the market."

"What do you mean?"

"I mean, you are told to look skinny and anorexic like that woman on the cover of the magazine, by men who design those magazines and sell those products."

"I don't get it. What does hijab have to do with products."

"It has everything to do with that. Don't you see? Hijab is a threat to consumerism, women who spend billions of dollars to look skinny and live by standards of fashion designed by men…and then here is Islam, saying trash all that nonsense and focus on your soul, not on your looks, and do not worry what men think of your looks."

"Like I don't have to buy hijab? Isn't hijab a product?"

"Yes, it is. It is a product that sets you free from male-dominated consumerism."

"Stop lecturing me! I WILL NOT WEAR HIJAB!
It is awkward, outdated, and totally not suitable for this society ... Moreover, I am only 20 and too young to wear hijab!"

"Fine. Say that to your Lord, when you face Him on Judgment Day."

"Fine."

"Fine."

[Silence]

"Shut up and I don't want to hear more about hijab niqab schmijab Punjab!"

[Silence]

She stared at the mirror, tired of arguing with herself all this time.

Successful enough, she managed to shut the voices in her head, with her own opinions triumphant in victory on the matter, and a final modern decision accepted by the society - but rejected by the Faith:

"Yes!" - to curls on the hair - "No!" - to hijab!

"And he (/she) is indeed a failure who corrupts it [the soul]!"
[Holy Quran 91:10]

Subhana'Allah!!!

"Nay! You prefer the life of this world; While the hereafter is better and more lasting."
[Holy Quran: 87:16-17]


"You are the best community (Ummah) raised up for (the benefit of) humanity; enjoining what is right and forbidding what is wrong and believing in Allah."
[Holy Quran: 3:110]

Tuesday, January 12, 2010

The time has come for you to leave the nest.....

"Anak ku (my son) Nabil Aizat, the time has come for you to leave the nest....".

Today is the 3rd day, that Nabil found his way to Cologne, Germany, to start his journey as a university student for the next 5++ years. May Allah provide him the strength, guidance and good health to face the challenges that lie ahead.....

In not so many words, the following are my thoughts to my son ....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear anak ku Nabil Aizat.
Rightfully so, as you have mentioned, "The time has come for you to leave the nest".

Anak ku. To be successful in life, always remember that we can plan our efforts real well, however it is the will of ALLAH to make it happen or not.

Therefore, the first rule in all your effort, it is very important to HAVE & MANIFEST the
- Required attitude,
- Willingness to do
- Knowledge to execute, and
- Skill to perform.

With the above attributes, and Bismillah hirRahman nirRahim (In the name of Allah, Most Gracious Ever Merciful), then proceed to fly and soar anak ku...higher and higher... to the best of your ability.

Do it, not for me or anyone else, but to serve The AlMighty Allah.

Anak ku Nabil Aizat, your guiding principles will always be your "Values System".
And your values system, come from the following elements:
1. Religious beliefs,
2. Personal beliefs,
4. Educational beliefs, and
5. Upbringing

Nurture them well, because in whatever situation you are in, you are always guided to make the right decision & right action, insyaAllah.

Anak ku, awaken your day:
With a prayer & ask for His guidance!
Greet everyone & every time with a smile!
Give everybody the best of yourself!
Plan & organize your day!
Action right away!
Trust that everything will be ok!
Go with happiness!
Give your best!
Help others who are less fortunate than you!

Anak ku.
Integrate good personal attributes in all activities & turn them into ‘meaningful’ actions.

Give ‘enchanting’, not ‘denting’ experience to the people that you meet in your life.

Last but not least, always be reminded,
THE HUMAN VALUES (NILAI-NILAI KEMANUSIAAN)THAT WE CARRY WITH US, & HOW WE MANIFEST (DEMONSTRATE) THEM IN OUR LIFE,
OUR WORK & TO OTHERS,
THOSE ARE THE LEGACIES THAT WE WILL LEAVE BEHIND.
THEY WILL ALWAYS BE REMEMBERED,
EVEN AFTER WE HAVE BEEN LONG GONE..

Anak ku, you Mom & I... we pray for your good health, & may Allah The All Mighty protect you & guide you to through the right path, Ameen.

Go in peace anak ku Nabil Aizat...

With our prayers, millions of love & hugs, go anak ku, to perform your responsibilities & duties...
- Your loving Mak & Ayah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

And may this advice serve to remind me too, of my responsibilities & duties, insyaAllah......